Edelparkieten

    Man Rozekopedelparkiet                                                  Pop Rozekopedelparkiet

 

Pruimekopparkieten (Pstittacula cyanocaphala) en Rozekopedelparkieten (Psittacula roseata roseata) behoren tot de familie van de Edelparkieten. De Pruimekop komt voor in India en Sri Lanka en de Rozekop in Noord Birma, Assam, Oost Pakistan en Bangla Desh. De Rozekop heeft 1 ondersoort: de Birma rozekopedelparkiet (Psittacula roseata juneae). Van de Pruimekop zijn geen ondersoorten bekend.

De Rozekopedelparkiet komt men niet veel tegen in volieres en op tentoonstellingen. Ze lijken erg veel op de Pruimkopparkiet, met een roze i.p.v. een paarsrode kopkleur. Ze zijn ook wat kleiner van formaat dan de Pruimekopparkiet. De kleur is helderder groen dan bij de Pruimekop en de Rozekop mist de zeegroene kleur in de nek, dit is heldergroen. Ook de staartpunten zijn bij de Rozekop geel, welke bij de Pruimekop wit van kleur zijn. De poppen van beide soorten zijn iets kleiner dan de mannen, ze missen de zwarte nekband en de kopkleur is grijs met iets lila waas. De poppen van de Rozekop hebben net als de mannen, een bruinrode schoudervlek. Deze hebben de poppen van de Pruimekop niet, de mannelijke Pruimekoppen wel, maar deze is iets kleiner dan bij de Rozekop..
Tot zover bekend zijn er nog geen mutaties bekend van de Rozekopedelparkiet.
Van de Pruimekop zijn er intussen al meerdere mutaties bekend, zoals bijvoorbeeld de grijsgroene, de lutino en de bonte.

Formaat Rozekopedelparkieten: man 30 cm, pop 28 cm. Ringmaat: 5,5 mm
Formaat Pruimekopparkieten: man 35 cm., pop 33 cm. Ringmaat: 5,5 mm.
 

    Man Pruimekopparkiet                                                Pop Pruimekopparkiet

 

Jonge vogels hebben een groengrijze kopkleur,geen gele hals/nek zoals bij de pruimkop, een kortere staart en nog geen schoudervlek. Vaak komen er na de jeugdrui al wel enkele rode veertjes hier door, maar pas na twee jaren komen ze volledig op kleur.


NB. omdat er ook een pyrrhura-soort veel als Rozekopparkiet wordt aangeduid, noemt men de Psittacula roseata steeds vaker Rozekopedelparkiet.

 

Ongeveer 3 weken oud                                                    

 Een jonge man begint te kleuren                                    Jonge Rozekopedelparkieten in de nestkast